HIUSTENHOIDON ABC – PERUS RUTIINIT KUNTOON

Julkaistu

Kerroimme aikaisemmin talvihiusten hoidosta, mutta kuinka niitä hiuksia sitten oikeasti tulisi hoitaa vuodenajasta riippumatta?

HIUSTENPESU, VAI PITÄISIKÖ PUHUA ENNEMMINKIN HIUSPOHJAN PESUSTA

Hiuspohjasta erittyy talia ja hikeä, jolloin hyvän pesun laiminlyönti voi vaikuttaa hiuspohjan ongelmiin. Myös muotoilutuotejäämät, ilman epäpuhtaudet ja kuollut ihosolukko voi tukkia hiuspohjan ja vaikuttaa hiustenkasvuun.

Tali on rasvaa ja rasva tarvitsee shampoon pesevien tensidien lisäksi lämmintä vettä liuotakseen. Kylmä vesi kovettaa rasvaa eli talia.

Shampoolla pestään siis hiuspohja, itse hiukset puhdistuvat tarpeeksi siinä sivussa.

Jos shampoo ei vaahtoudu kunnolla, on tällöin syytä toistaa shampoo pesu, jotta hiuspohja on varmasti puhdas. Tällöin on kuitenkin tärkeä tiedostaa, millainen shampoo on käytössä. Matalavaahtoiset, sulfaatittomat shampoot eivät luonnollisestikkaan vaahtoa samoin kun perinteisimmät shampoot.

Pelkkä vesipesu usein toistuvana ei riitä liottamaan hiuspohjasta erittynyttä talia, sillä ihomme tuskin kestää niin kuumaa vettä, joka riittäisi liottamaan hiuspohjasta erittynyttä rasvaa. Siksikin shampoon pesevät tensidit ovat tärkeä osa puhdistusvaihetta. Pesevät hoitoaineet ovat nostaneet suosiotaan, mutta näidenkään puhdistusteho ei yksistään riitä jatkuvassa käytössä.

Monesti kampaajilta kysytään, pitäisikö hiukset sitten pestä päivittäin. Tähän ei yksinkertaisesti ole yleispätevää ohjetta. Se riippuu paljonkin elämäntyylistä. Harrastaako päivittäin urheilua ja millaista urheilua. Käyttääkö muotoilutuotteita päivittäin jne. Kuitenkin kuivashampoot ovat tarvittaessa loistava pelastus freesaamaan hiukset, jos pesulle ei ole päivittäin aikaa.

Syväpuhdistaviksi kutsuttua shampoota suositellaan käytettäväksi noin kerran viikossa. Syväpuhdistavan shampoon valinnassa on hyvä miettiä kertyykö hiuksiin jäämiä muotoilutuotteista vai putkistossa piileviä metalleja esimerkiksi rautaa tai kuparia, jotka tekevät hiuksista samean väriset.

Näiden syväpuhdistavien tuotteiden jälkeen suositellaan käytettäväksi aina tehohoitoja niiden tehokkaan puhdistustehon vuoksi.

HUUHTELUN MERKITYSTÄ EI TULE UNOHTAA.

Huolellinen huuhtelu on yksi tärkeä vaihe, jolloin shampoon tensiideihin sitoutunut rasva liukenee hiuksista.

Huono huuhtelu ja siitä aiheutuvat tuotejäämät voivat olla kuivan hiuspohjan tai latistuneiden hiusten syy.

HOITOAINE – HIUKSILLE VAI HIUSPOHJALLE

Hoitoaineella on yleensä tarkoitus hoitaa hiuksia, joten monet hoitoaineet tulisi levittää vain hiuksiin. Hiusten keskiosasta hiusten latvoihin – ei hiuspohjaan.

Toki tässäkin vaiheessa on tärkeä tiedostaa, millainen hoitoaine on käytössä. Kuivalle ja kutiavalle hiuspohjalle on hyvä valita ensisijaisesti hiuspohjaa hoitava tuote.

Ennen hoitoaineen levitystä hiuksista on hyvä puristella enimmät vedet pyyhkeellä painellen, jotta hius ei ole ”täynnä” vettä ja tuotteiden aktiiviaineet saadaan parhaiten hyödynnettyä.

Hoitoaineesta riippuen suositellaan 1-2 minuutin vaikutusaikaa.

Pois peseytyvät hoitoaineet huuhdellaan hiuksista myös kevyesti.

Hoitoaineilla saadaan elvytettyä ja meikattua hiusta, saaden se näyttämään ja tuntumaan hyvinvoivalta ja kiiltävältä. Mutta sitä ei voida pelastaa pysyvästi. Siksi hiusten leikkaaminen on välillä tarpeen.

Pikahoitoainetta tulisi käyttää jokaisen shampoo pesun jälkeen.

Hiusnaamioiksi kutsuttuja tehohoitoja suositellaan etenkin puolipitkille ja sitä pidemmille hiuksille käytettäväksi noin kerran viikossa. Näitä tehohoitoja käytetään samoin kun pikahoitoaineita, ainoastaan vaikutusaika hiuksessa on yleensä pidempi.

JÄTETTÄVÄ HOITOAINE VIIMEISTELEE HIUSTEN HOIDON.

Jätettäviä hoitoaineita on kahdenlaisia.

Suihkutettavat hoitoaineet mielletään yleensä kevyemmäksi vaihtoehdoksi hennolle hiuksille, sillä sisältäähän se luonnollisesti enemmän vettä, jotta koostumus on kevyesti leijaileva suihke.

Voidemaiset taas on hiukan raskaampia, mutta niiden etu on se, että ne saadaan levitettyä käsien kautta juuri hiusten pituuksiin.

Jätettävät hoitoaineet suojaavat hiuksia ulkoisilta rasitteilta luoden ”suojaavan kalvon” hiuksen pintaan. Ne auttavat hiusten selvittämisessä ja luovat hiuksiin kiiltävän valoa heijastavan pinnan.

Märkä hius on olomuodoltaan venyvä, joten raskasta mekaanista rasitusta on hyvä välttää.
Rajua harjaamista ja tiukkoja ponnareita olisikin vältettävä, silloin kun hius on märkä.

MUOTOILUTUOTTEET JA VÄLINEET OSAKSI HIUSTEN VIIMEISTELYÄ.

Ennen föönin ja kuuman raudan käyttöä hiuksiin tulisi käyttää laadukasta lämpösuojatuotetta.
Kaikilta vauroilta nämäkään ei kuitenkaan hiusta säästä. Niiden ansiosta harja ja muotoilurauta kuitenkin liukuu hiuksessa paremmin, joten rasitus hiuksessa on vähäisempi.

Suosi laadukkaita muotoilurautoja. Esimerkiksi GHD rautojen älykkään teknologian ansioista lämpötila on kokoajan hiukselle suotuisa 185 astetta.

Halpa rauta, joka kuumenee yli 200 asteeseen, tuhoaa hiukset ennen pitkään. Liian kylmällä raudalla suoristaminen on myöskin turhaa ajanhukkaa ja rasittaa hiuksia tahattomasti. Mutta näistä lisää myöhemmin. 😉

Haluamme edelleen muistuttaa, että ammattilaisemme palvelevat sinua ja hiuksiasi. Etsitään yhdessä sinun tarpeisiisi sopivat tuotteet.

Ihanaa Kesää sinulle ja hiuksillesi.

Lue myös nämä