Vinkit pitkien hiusten kasvattamiseen

Julkaistu

Hiusten kasvuun vaikuttavat paitsi perintötekijät, myös elintavat ja se, miten hiuksia hoidetaan.

Hiusten kasvunopeus vaihtelee eri ihmisillä siten, että joillakin se on puoli senttiä kuukaudessa ja toisilla jopa lähes kaksi senttiä. Tämä tarkoittaa, että vuodessa joidenkin hiukset kasvavat kuusi senttiä, kun toisilla ne voivat kasvaa peräti 24 senttiä.

Hiuksen elinkaari on kolmivaiheinen

Hiuksen elinkaari jaetaan vaiheisiin, joista ensimmäisen nimi on kasvuvaihe. Tämä voi kestää kahdesta kuuteen vuotta. Maksimissaan hius voi olla teoriassa jopa yli metrin mittaiset, jos vuodessa kasvua on tapahtunut parikymmentä senttiä ja hiuksen ikä on kuusi vuotta. Tämä on toki harvinaista. Kasvuvaiheessa hius saa ravinteita hiusjuuren kautta. Lähes 90 % hiuksistamme on koko ajan kasvuvaiheessa.

Kasvuvaiheen jälkeen hius kohtaa välivaiheen eli siirtymävaiheen. Tällöin hiusjuuri uudistuu eivätkä hiussolut enää kasva. Tämä vaihe kestää vain muutaman viikon.

Viimeisin eli kolmas vaihe on lepovaihe, joka kestää maksimissaan kolme kuukautta. Tämän jälkeen hius irtoaa. Päivittäin meiltä irtoaa keskimäärin sata hiusta. Onneksi hiukset elävät eri rytmissä, jolloin niiden irtoaminen ei ole yhtäkkinen tapahtuma, vaan tapahtuu ihan eri aikaan.

Vitamiinit, hivenaineet ja monipuolinen ravinto voivat edesauttaa hiuksen kasvua

Kehomme kaikki solut pitävät stressittömästä elämästä, pitkistä yöunista ja monipuolisesta ravinnosta. Näin on myös hiussolujen kanssa. Näin ollen voisimme muuntaa vanhan sanonnan muotoon terve hius terveessä ruumissa.

Hius rakentuu keratiinista, joka on proteiini. Jotta keho voi muodostaa keratiinia, se tarvitsee muun muassa seleeniä, sinkkiä ja biotiinia. Täysjyväviljassa on seleeniä ja sinkkiä. Biotiinia, joka kuuluu B-vitamiineihin, on puolestaan pähkinöissä, pavuissa sekä kananmunassa ja lihassa. Toki näitä aineita saa myös ravinnelisistä, mutta luonnollisimmalla tavalla ne tulevat normaalin ravinnon mukana.

Rauta on myös ainesosa, joka vaikuttaa kaikkien solujemme kasvuun ja uudistumiseen. Siksi silläkin on yhteys myös hiusten kasvuun. Samoin riittävä nesteytys on tärkeää ihon ja hiuspohjan sekä koko kehon aineenvaihdunnalle.

Hiuspohjan kuntoutus ja stimulointi

Hiuspohjan ja ihon kunto vaikuttavat hiusten kasvuun. Jos iho on kaikkialla kehossa liian kuiva ja kiristävä, niin se on sitä todennäköisesti myös hiuspohjassa.

Hiuspohja on erityisen herkkä ihon osa. Se reagoi muuta ihoa helpommin erilaisille ihosairauksille, joita voivat olla sieni-infektiot tai hilseily. Näitä iho-oireita voi ennaltaehkäistä ja hoitaa. Hiuspohjan verenkiertoa voi elvyttää hieronnalla. Hiuspohjaa voi helposti hieroa sormin hiuksia pestessä. Tämä hieronta elvyttää verenkiertoa, puhdistaa hiuspohjaa sekä irrottaa kuollutta ihosolukkoa. Sormiakin parempi väline on erityinen hierontaharja.

Hiuspohjan kunnosta huolehtiminen on tärkeää siksi, että ravintoaineet kulkeutuvat hiusjuureen hiuspohjan kautta. Kun hiuspohja on terve, hiusjuuretkin pysyvät terveinä ja saavat riittävästi ravinteita päivittäin.

Hiusten hellävarainen käsittely edesauttaa kasvua

Usein kuulee sanottavan, että hiusten käsittelemisessä vähemmän on oikeastaan enemmän. Tällä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi liiallinen määrä kemikaaleja ja lämpöä ovat haitaksi hiuksille.

Yllättävä tieto saattaa olla, että pesukin kuluttaa hiusta. Näin ollen etenkin pitkien hiusten kanssa kannattaa pestä vain hiuspohja ja antaa shampoon huuhteluveden huuhdella latvat. Heti pesun jälkeen hiukset voi ensin puristella ja sitten kietaista pyyhkeeseen ilman että niitä hankaa pyyhkeellä.

Koska märkä hius on herkempi katkeilulle kuin kuiva hius, kannattaa muistaa, että harjaus ja kampaus aloitetaan latvasta pikku hiljaa ja edetään kohti tyveä. Etenkin latvoihin voi suihkauttaa selvityssuihketta, jonka avulla kampa ja harja kulkevat hiuksissa pehmeämmin.

Hiusten olisi hyvä antaa hetki kuivua ennen kuin niitä föönaa. Kuumaa puhallusta on syytä välttää, sillä kuumuus rasittaa aina hiusta. Hiusta voi suojata kuumakäsittelyltä lämpösuojasuihkeella tai -öljyllä. Myös hiuksiin jätettävä hoitoaine suojaa hyvin hiuksia mekaaniselta rasitukselta ja katkeilulta.

Iltasuihkutteilijoille ja -saunojille on tärkeä tieto, että märillä hiuksilla ei ole hyvä mennä nukkumaan. Märkä hius on herkkä katkeamaan, jolloin tyynyä vasten hankautuessaan se saattaa katketa. Lisäksi hiuspohja ei pääse hengittämään, kun se jää märkien hiusten ja tyynyn väliin. Tämä saattaa aiheuttaa ihon ärsytystä ja jopa bakteeri- tai sieni-infektioita.

Hiusten kemiallinen värjääminen rikkoo aina jonkin verran hiuksen keratiinirakenteen rikkisidoksia. Värjäyksistä vaalennus on kaikkein kovaotteisin. Tämä saattaa aiheuttaa hiusten katkeilua. Kampaajalta kannattaa tiedustella hellemmistä värjäysmetodeista, mikäli tukka on hauras. On myös hyvä muistaa, että kireälle kampaukselle vedetyt hiukset ovat herkempiä katkeilemaan kuin löysästi kiinnitetyt.

Kasvatusleikkaukset suositeltavia

Hiusten kasvattajalle leikkaaminen tuntuu askeleelta taaksepäin. Riippuu hiusten latvojen kunnosta, tarvitaanko latvojen leikkausta vai ei. Kovin haaroittunut hius ei kasva pitkäksi. Tällaisessa tapauksessa haaroittuneet latvat on syytä leikata pois. Jotkut asiantuntijat neuvovatkin leikkaamaan latvoja aina kalenterin juhlapyhien alla. Tämä silloinkin, jos kasvattaa tukkaa. Ammattilainen osaa suunnitella myös mukavan välivaihemallin ratkaisuksi hiusten kasvattajalle.