Hiuspohjan hoito – taltuta ongelmat ja valitse oikeat tuotteet

Julkaistu

Hiuspohjan hoito on tärkeää, nimittäin hyvinvoiva hiuspohja on paras kasvualusta terveille hiuksille. Jos ei sen hyvinvoinnista huolehdi, voi esimerkiksi kuiva hiuspohja aiheuttaa epämukavuutta tai ongelmia. Kokosimme yleisimmät hiuspohjan ongelmat ja vinkit miten hoitaa niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Hiuspohjan ongelmat ovat yleisiä

Hiuspohjan ongelmat ovat yllättävän yleisiä. Moni keskittyy yksinomaan hiusten hoitoon, ja laiminlyö niiden kasvualustan hoidon. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että terveet ja hyvinvoivat hiukset kasvavat terveestä ja hyvinvoivasta hiuspohjasta. 

Herkkä ja kuiva hiuspohja: syyt ja oireet

Herkkä ja kuiva hiuspohja voi oireilla monin tavoin, yleisimpiä oireita ovat kutina ja hilseily. Kutisevaa päätä tekee mieli raapia, ja se pahentaa ongelmaa entisestään. Kuivuus ja kutina johtuvat kosteustasapainon järkkymisestä, mikä taas voi johtua mm. seuraavista tekijöistä:

 • Allergia – esimerkiksi ruoka-aineelle, siitepölylle tai jollekin hiustuotteelle
 • Tiettyjen ravintoaineiden puutos – tai altistuminen haitallisille aineille, kuten liiallinen tupakointi tai alkoholin käyttö
 • Lämpötilan ja vuodenaikojen vaihtelu voi olla iholle kuluttavaa ja rasittavaa – kuten Suomessa pitkän talven ja päätä hautovien pipojen johdosta
 • Ikääntyminen ja hormonaaliset muutokset, jotka voivat kuivattaa ihoa kauttaaltaan
 • Stressi, jonka vaikutukset voivat olla niin fyysisiä kuin psyykkisiä
 • Oma ihotyyppi – toisilla se on luonnostaan kuivempi iho ja toisilla rasvoittuvampi.

Kuivan hiuspohjan hoito kotona onnistuu helposti, ja tämän artikkelin lopussa esittelemme joukon hiustuotteita tehokkaaseen kotihoitoon.

Rasvoittuva hiuspohja: syyt ja oireet

Toisilla on kuivan sijaan herkästi rasvoittuva hiuspohja. Ylenmääräinen rasvoittuminen voi johtua mm. seuraavista tekijöistä:

 • Liiallinen pesu – hiusten pesu liian usein voi vahingoittaa luonnollista rasvatasapainoa ja johtaa nopeampaan rasvoittumiseen.
 • Vääränlaiset hiustuotteet – rasvoittuvalle hiuspohjalle on hyvä valita kevyitä tuotteita ja välttää erityisesti runsaasti öljyjä sisältäviä tuotteita.
 • Ikä ja hormonit – rasvoittuva hiuspohja on helposti nuorempien ongelma, ja voi myös rauhoittua iän karttuessa.

Tärkeintä on kuitenkin hiuspohjan hoito niin, että se tukee sen luonnollisia ominaisuuksia ja hellävaraisesti ravitsee hiusten kasvualustaa.

Hiuspohjan hoito kotona vs. kampaamossa

Hiuspohjan hoito onnistuu niin kotona kuin kampaamossa. Kampaajakäynnillä ammattitaitoinen kampaaja valitsee aina sinulle yksilöllisesti sopivimmat shampoot ja hoitotuotteet hiuksillesi, ja käynnin yhteydessä voidaan esimerkiksi tehdä kosteuskäsittely. 

Kampaamossa sinulle osataan neuvoa myös sopivimmat tuotteet, joilla hiuspohjan hoito kotona onnistuu parhaiten. Hiuspohjan hyvinvointi perustuukin pitkälti siihen, miten hoidat sitä päivittäin kotona.

Parhaat tuotteet hiuspohjan hyvinvointiin

Hairlekiini-kampaamoista löydät monipuoliset, laadukkaat kampaamotuotteet erilaisiin tarpeisiin, olipa hiustyyppisi ja niiden kasvualusta sitten kuiva, rasvoittuva, tai jotain siltä väliltä. 

Kérastasen tuotteet

Kérastasen sarjan uutuus Symbiose on suunniteltu täsmähoidoksi kuivuuteen ja hilseeseen, Spèsifique-tuotteet sen sijaan ovat tehokkaita rasvaiselle ja kutisevalle hiuspohjalle.

BIO+ -hoitotuotteet

 • BIO+ Balance kosteuttaa ja tasapainottaa, ja sopiikin erityisesti kuivalle ja voimakkaasti hilseilevälle hiuspohjalle
 • BIO+ Re-balance on täydellinen apu rasvoittuvalle hiuspohjalle ja sopiikin erityisesti nuorten ja teinien rasvoittuvan hiuspohjan hoitoon
 • BIO+ Active anti-dandruff auttaa hilseilyyn ja kutinaan kuuriluontoisesti
 • BIO+ Special on täsmäisku rasvaiselle hilseelle.

FR Scalp – apua moneen ongelmaan

Kutiseeko tai kuivuuko hiuspohja, tuntuvatko hiuksesi öljyisiltä jo tunti pesun jälkeen, tippuuko harteillesi huolien lisäksi kasapäin valkoista? Kaikkeen tähän löydät avun FR Scalpin laadukkaiden tuotteiden sarjasta.

Hiuspohjan kuorinta – aloita hiuspohjan hoito puhtaalta pohjalta

Kampaamoistamme löydät hellävaraiset mutta tehokkaat scrub-tuotteet hiuspohjan kuorintaan, joka kannattaa tehdä säännöllisesti hilseen poistamiseksi ja hiuspohjan stimuloimiseksi.

Seerumit – tehohoitoa hiuspohjan ongelmiin

Jos hiuspohjan ongelmat vaativat tehohoitoa, kysy hoitavista seerumeista, joiden vaikutusaika on pidempi. 

Löydä lähin parturi-kampaamomme ja tule kyselemään juuri sinun hiuspohjasi hyvinvoinnin takaavista tuotteista!

Lue myös nämä