APUA KUIVIIN JA KATKEILEVIIN HIUKSIIN. ÄLÄ TEE NÄIN!

Julkaistu

Kuivat ja katkeilevat hiukset ovat tuttu ilmiö telkkarin shampoomainoksista. Totuus onkin, että ne usein kulkevat käsikädessä, ja kun onnistutaan korjaamaan hiusten kuivuminen, korjaantuu myös katkeilu kuin itsestään.

Huomion arvoista tässä on kuitenkin se, että kuivien ja katkeilevien hiusten hoidon onnistumista ei välttämättä heti huomaa, sillä se ottaa hieman aikaa, että katkenneet hiukset kasvavat pidemmiksi. Katkeilevat hiukset ovat etenkin monen pitkähiuksisen arkkivihollinen. Hairlekiinin ammattitaitoiset kampaajat osaavat auttaa tässäkin asiassa ja tarjolla erilaisia kosteuttavia hoitoja ja todistetusti toimivia laadukkaita kampaamotuotteita. Löydä lähin Hairlekiini-kampaajasi tästä.

Hiusten hoitokäsittelyistä voit lukea lisää Palvelut-sivultamme. Mutta tarkastellaan ensin mistä hiusten kuivuminen ja katkeilu johtuu?

Miksi hiukset kuivuvat ja katkeilevat?

Hiukset koostuvat eri kerroksista ja kuivan hiuksen uloimman suomukerroksen pinta karhenee, koska limittäin olevat suomut eivät enää olekaan tiivisti yhdessä vaan hieman koholla ja hius näyttää karhealta ja kiillottomalta. Karhea hius luovuttaa kosteutta sisemmistä kerroksista eikä hius ei ole enää joustava, vaan katkeaa helpommin mekaanisen hankauksen yhteydessä (esim. hiusten pesu, ponnarit, harjaaminen ja tyynyliina).

Hieman ristiriitaisesti tällainen karhea hius imee itseensä hoitavia aineita nopeammin, mutta epätasaisemmin. Samasta syystä hiusten värjäys saattaa aiheuttaa ei-toivotun ja jopa laikukkaan lopputuloksen.

Mitkä asiat vaikuttavat hiusten kuntoon?

  1. Kemialliset käsittelyt: Hiusten värjääminen vaurioittaa hiusta aina hieman ja aivan erityisen rasittavaa hiuksille on hiusten vaalennus
  2. Lämpökäsittelyt: Suoristusraudan, kihartimen sekä muiden lämpörautojen käyttö ja föönaaminen säännöllisesti sekä toistuva saunominen vahingoittavat hiusta
  3. Mekaaniset käsittelyt: Päivittäiset mekaaniset käsittelyt, kuten liika harjaaminen saa hiukset helposti katkeilemaan
  4. Epäsopivat hiustuotteet: Hiustyypille sopimattomat hiustuotteet rasittavat hiusta niiden hoitamisen sijaan

Kuinka sitten elvyttää kuivat hiukset?

  1. Hiusten hoito kemiallisten käsittelyiden välissä

Hiusten värjäämistä tai vaalentamista ei suinkaan tarvitse lopettaa, vaikka värjäys ja vaalennus rikkovatkin hiuksen pintaa, jotta väri pääsee hiuksen sisään. Käsittelyjen välissä olisi hyvä olla myös hiusten tehohoitoja, joissa kampaaja hoitaa hiuksia ja hiuspohjaa sopivilla tuotteilla. Kerro huolestasi myös kampaajakäynnin yhteydessä, niin kampaajasi osaa valita oikeat hoitavat tuotteet värjäyksen ja vaalennuksen yhteydessä. Anna hiuksille erityishuolenpitoa myös värikäsittelyjen välillä.

  1. Vähennä hiusten lämpökäsittelyä ja käytä aina lämpösuojaa

Käytätkö lämpörautoja päivittäin? Asiantuntijamme suosittelevat harventamaan erilaisten lämpölaitteiden käyttöä muutamaan kertaan viikossa. Kun käytät esimerkiksi suoristusrautaa, muista käyttää laadukasta lämpösuojaa hiusta suojaamaan ja hoitamaan. Jos olet innokas saunoja, niin kääri hiukset kosteaan pyyhkeeseen tai hiusturbaaniin saunomisen ajaksi.

  1. Kiinnitä huomiota millaista mekaanista käsittelyä hiuksesi päivittäin kohtaavat

Millaisia hiuslenkkejä käytät? Kumilenkkimäiset katkovat helposti hiuksia, tämän hetken hiusdonitsitrendi on hyvin hiusystävällinen. Kankaiset ja puhelinlankamaiset ovat usein kumilenkkimäisiä hellävaraisempia. Kuivien hiusten ylimääräistä käsittelyä kannattaa muutenkin välttää ja yöksi on hyvä letittää hiukset. Vältä myös hiusten tupeerausta.

Hiuksia kuivatessa ei saisi hangata pyyhkeellä vaan mieluummin painella hiuksia kuiviksi. Erilaiset turbaanipyyhkeet ovat hyviä tähänkin. Kannattaa myös välttää hiusten harjaamista märkinä. Usein tämä tuntuu helpommalta, mutta hius on tällöin hauras ja venyvä.

  1. Pyydä kampaajaltasi parhaimmat vinkit juuri sinun hiustyypillesi sopiviin tuotteisiin

Olet varmasti huomannutkin, että hiustuotteet, kuten shampoo ja hoitoaine, on jaoteltu erilaisille hiustyypeille. Näitä suosituksia kannattaa noudattaa, jolloin saat hoitavista tuotteista parhaimmat hyödyt irti. (Esimerkiksi käytä värjättyihin hiuksiin, värjätyille tarkoitettuja hiustenhoitotuotteita.)

Kampaajamme antavat mielellään suositukset juuri sinun hiustyypillesi sopivista tuotteista. Kampaamojemme palveluvalikoimissa on myös erilaisia tehokkaita hoitokäsittelyjä palauttamaan hiusten kuntoa ja kiiltoa.

Ruokavalio ja hormonaaliset muutokset muuttavat hiusta ja hiuspohjaa

Ei pidä myöskään unohtaa terveellisen ja ravinteikkaan ruokavalion tärkeyttä niin ihon- kuin hiustenhoidossakin. Hiukset koostuvat pääosin proteiinista, joten huolehdi monipuolisesta makroravinteiden saannista sekä raudan, sinkin ja erilaisten vitamiinien (kuten B-vitamiini eli biotiini) saannista. (Esimerkiksi apteekista saat hyviä neuvoja ajantasaisten suositusten saantimäärien suhteen.)

Varmasti monelle raskaana olevalle tai imettävälle äidille hyvin tutuksi tullut termi on ”baby hair”. Kehon hormonitasapainon muutokset vaikuttavat myös hiuslaatuun. Hiuksia lähtee ja toisaalta kasvaa hurjaa vauhtia uutta tilalle. On hyvä silti muistaa, että vaikka hiuksia harjatessa voi tuntua hiusten suorastaan tipahtelevan kilpaa päästä, harvemmin hiustenlähtöä huomaa isossa kuvassa. Solut uusiutuvat nopeaa vauhtia ja hiukset kasvavat kyllä. Luota prosessiin!

Kuivat hiukset janoavat kosteuttavia hiustenhoitotuotteita, mutta muista myös hiusten syväpuhdistus, poistamaan ylimääräiset tuotejäämät. Omalle hiukselle sopivien tuotteiden käyttö ja erilaisten käsittelyjen optimointi itselle sopiviksi, ovat avainasemassa hiusten kunnon elvyttämisessä.

Siinä missä toiset voivat huoletta käyttää esimerkiksi lämpörautoja, toisten hiukset vahingoittuvat helpommin. Onkin tärkeä tunnistaa, onko hiuslaatusi kuivempi ja karheampi luonnostaan vai onko aiemmin aina kiiltävä hius muuttunut hetkellisesti huonokuntoiseksi – ja valita toimenpiteet sen mukaisesti.

Varaa aikasi asiantuntevalle kampaajalle tästä.

Lue myös nämä